Puţini turişti cunosc povestea mănăstirii Alina-Maria de pe Vârful lui Roman, din localitatea Horezu. Lăcaşul de cult este situat în cea mai nouă staţiune din judeţul Vâlcea, Vârful lui Roman, şi este la cea mai mare altitudine, într-un loc mirific. Mănăstirea a fost ridicată de un om de afaceri, după ce i-a murit fiica, la doar 25 de ani. Pentru că în zonă nu este curent electric, mănăstirea este alimentată cu panouri fotovoltaice ultramoderne. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă spune povestea inedită a sfântului lăcaș. (VEZI ȘI: POVESTEA PREOTULUI DORU NEMURITORU)
Staţiunea Vârful lui Roman este un loc de basm. Aici au fost construite, în ultimii ani, sute de pensiuni în jurul mănăstirii care tronează în mijlocul noii staţiuni montane.
Mănăstirea Alina Maria – Vârful lui Roman, este situată la 1.700 de metri altitudine, pe Vârful Roman, într-o zonă greu accesibilă, unde vântul suflă necontenit, iar stratul de zăpadă poate atinge chiar şi doi metri. (CITEŞTE AICI: În urmă cu 32 de ani, l-a declarat mort la naştere, iar azi…)
Piatra de temelie a lăcaşului sfânt a fost pusă la scurt timp după ce fiica omului de afaceri sibian Dumitru Creștin s-a stins din viaţă, la vârsta de 25 de ani, în urma unei intervenţii chirurgicale la stomac. Locul unde este amplasată mânăstirea a fost ales de episcopul vicar Emilian Lovişteanu, după o zi de umblat pe munte cu finul lui Dumitru Creştin şi cu Marcel Pogorodea, preşedintele Obştii de Moşneni Horezu.
Din curtea mănăstirii se vede Parângul, iar peisajele sunt mirifice. Mănăstirea poartă hramul Adormirii Maicii Domnului şi este locul unde se spune că îngerii se odihnesc noaptea.
Pentru a putea turna fundaţia mânăstirii, constructorul a excavat până la opt metri în terenul stâncos donat de obştea din Horezu. Aici sunt câteva măicuţe care se ocupă de întreţinerea mănăstirii. (NU RATA: POVESTEA CUTREMURĂTOARE A UNUI BOGĂTAŞ DIN LUGOJ. L-A VISAT PE ARSENIE BOCA, ŞI-A DONAT ÎNTREAGA AVERE ŞI…)
Cum în vârf de munte nu este curent electric, cabanele din zonă sunt alimentate cu ajutorul generatoarelor. Autoritățile oraşului Horezu au reuşit însă să aducă apa și canalizarea. Ca să rezolve şi problema stringentă a energiei, ctitorii au venit cu ideea de a monta o instalaţie fotovoltaică. (CITEȘTE ȘI: POVESTEA ALEII TERAPEUTICE DIN VÂLCEA)
Investiţia, în valoare de câteva mii euro, asigură energia necesară atât pentru chiliile măicuţelor, cât şi pentru biserica mănăstirii. Cum intri în biserică, în partea stângă, este pictat un tablou care înfăţişează familia ctitorului, dar şi pe Alina-Maria, sufletul care s-a stins cu mult înainte de vreme.
Puţină lume cunoaşte faptul că, în judeţul Vâlcea, exista două „Meteore”, două mănăstiri absolut divine care sunt proiecţiile raiului pe pământ, două mănăstiri ridicate pe culme de munte: Arnota şi Alina Maria – Vârful lui Roman. În zona mănăstirii, de anul trecut se poate schia, după ce autorităţile au construit aici o pârtie de schi. (VEZI ȘI: POVESTEA RĂVĂȘITOARE A SINGUREI TRUPE DE DANSATORI CU SINDROM DOWN DIN ROMÂNIA)